Op deze website vindt u alles over wandelen in Groesbeek

Terug naar overzicht routes

Het 'Rijke, roomsche leven'

Rond 1910 kochtten enkele gedreven katholieken een stuk heide ten zuiden van Nijmegen om er een devotieplaats te scheppen ter verering van het Heilig Hart van Jezus. Tegenwoordig is het complex Heiliglandstichting een rijksmonument.

Begraaf- en gedenkpark

Museumpark Orientalis

Afrikaanse culturen

Afrikamuseum
Aan de basis van het Afrikamuseum staat de collectie beelden, maskers en gebruiksvoorwerpen die meer dan halve eeuw geleden bijeen is gebracht door missionarissen die in Afrika werkzaam waren. Er is ook hedendaagse kunst te zien. Het buitenmuseum geeft een beeld van het dagelijks leven in enkele Afrikaanse landen.

Afrikamuseum

Wandelgidsje Groesbeek Museumlandschap

< Terug

Mozaïek van het Laatste Avondmaal, detail van de Cenakelkerk in Heiliglandstichting die u aan het begin van de wandelroute passeert.

Rondom Museumpark Orientalis en het Afrikamuseum

Verken het 'katholiek landschap' dat in de eerste helft van de 20e eeuw in de omgeving van Nijmegen ontstond, met de stichting van het 'Heilig Land' en de vestiging van vele kloosterorden. Ook het Afrikamuseum komt voort uit het kloosterleven. Onderweg passeert u restanten van (vermoedelijk) Romeinse waterwerken.
Kijk voor de openingstijden van de musea op hun websites. Ook zonder museumbezoek is deze wandelroute de moeite waard en valt er genoeg te zien van de 'katholieke cultuurhistorie' van het landschap.

Lengte: 6,5 km, verkorte route 4,5 km.

Startpunt: Museum Orientalis, Heiliglandstichting of het Afrikamuseum, Berg en Dal. Beide punten zijn rechtstreeks met de bus bereikbaar vanaf Nijmegen CS.

Bron: het gidsje 'Groesbeek Museumlandschap', uit de serie Wandelen in Groesbeek. In het boekje staan 2 wandelingen beschreven (deze en de route Rondom het Bevrijdingsmuseum), inclusief kaart en wetenswaardigheden. Te koop bij VVV Groesbeek.

Downloaden:

Routekaart

Routebeschrijving
Let op: routebeschrijvingen kunnen verouderd zijn, de routes worden niet meer regelmatig gecontroleerd. Het is daarom verstandiger om gebruik te maken van de app, of print in ieder geval ook het kaartje van de route uit en houd op het kaartje bij waar u bent!

GPS-track (zip)

Link naar Viewranger: route en app