Op deze website vindt u alles over wandelen in Groesbeek

Terug naar overzicht routes

Ulpia Noviomagus

Nijmegen was de belangrijkste Romeinse plaats in Nederland. Hier lag de eerste en grootste stad van Nederland, Ulpia Noviomagus. Van 70-105 na Chr. was in Nijmegen-Oost een compleet legioen gelegerd. Het Tiende Legioen Gemina bestond uit zo’n 5.000 soldaten. Om de legioenplaats lag een kampdorp met ambachtslieden en handelaren. De waterbehoefte van de legionairs was enorm: niet alleen voor drinkwater, maar ook voor de voedselbereiding, het spoelen van de latrines, drinken voor paarden en muilezels, water voor de bewoners van het kampdorp en voor de badgebouwen. Bij elkaar wordt de waterbehoefte geschat op zo’n 1 tot 4 miljoen liter per dag.

< Terug

Omdat het Louisendal loodrecht op het natuurlijk relief ligt, staat vast dat het door de mens is gegraven

Van bron tot kraan

Deze wandelroute volgt het traject van het (vermoedelijke) Romeins aquaduct dat in de 1ste eeuw zou zijn aangelegd om het legerkamp op de Hunnerberg bij Nijmegen van water te voorzien. Van de houten goot is niets meer te zien, wel zijn er nog steeds door mensenhand aangebrachte vergravingen zichtbaar in het landschap.

Lengte: 7 km

Startpunt: Oude Kleefsebaan, Berg en Dal
Eindpunt: Berg en Dalseweg, Nijmegen
Zowel start- als eindpunt zijn per bus bereikbaar vanaf NS-station Nijmegen, ook is er een rechtstreekse busverbinding tussen start- en eindpunt.

Bron: www.aquaductgroesbeek.nl
De route is te volgen mbv QR-codes langs de route. De inhoud van deze infopunten staat ook op de website. Ook is er een gps-track en app te downloaden.
Voor wie geen gebruik maakt van de app of gps, op de website van Visit Nijmegen is een eenvoudige routebeschrijving te vinden.